درد لگن می تواند دلایل مختلفی داشته باشد، از جمله صدمات، شرایط استفاده بیش از حد و فشار عصبی. از آنجایی که درد باسن می تواند به طور قابل توجهی بر توانایی شما برای نشستن، ایستادن یا راه رفتن تأثیر بگذارد، تعیین علت زمینه ای، دریافت درمان مناسب و جلوگیری از بدتر شدن وضعیت شما مهم است.

برخی از علل درد باسن به طور ناگهانی ظاهر می شوند در حالی که برخی دیگر می توانند به تدریج در طول زمان ایجاد شوند.

دلایل درد لگن

آرتروز
آرتروز که به آن بیماری دژنراتیو مفصل نیز می گویند، وضعیتی است که باعث درد، سفتی و التهاب مفاصل ناشی از تجزیه غضروف می شود. استئوآرتریت به مرور زمان به دلیل سایش و پارگی ناشی از افزایش سن ایجاد می شود، اما همچنین می تواند پس از آسیب سریعتر ایجاد شود.

آرتروز می تواند هر مفصلی از جمله مفصل ران را درگیر کند. آرتروز مفصل ران می تواند باعث درد مبهم و دردناک در کشاله ران، کنار باسن یا پشت باسن شود که می تواند راه رفتن را دشوار کند.

سیاتیک
سیاتیک یک اصطلاح عمومی است که به فشرده شدن عصب سیاتیک، بزرگترین عصب بدن که از ستون فقرات کمری به پایین پشت ساق پا کشیده می شود، اشاره دارد. فشرده سازی عصب سیاتیک می تواند باعث درد، گزگز، بی حسی و ضعف در باسن، پشت ران و یا زیر زانو شود.

فشردگی عصب سیاتیک می تواند به دلایل مختلفی از جمله برآمدگی یا فتق دیسک، تنگی نخاع، آسیب مستقیم عصبی یا سفتی عضلانی ایجاد شود.

سندرم پیریفورمیس
سندرم پیریفورمیس وضعیتی است که با یک عضله پیریفورمیس بیش از حد سفت در پشت لگن مشخص می شود. از آنجایی که عضله پیریفورمیس معمولاً عصب سیاتیک را می پوشاند، سفتی عضله پیریفورمیس می تواند باعث فشرده شدن عصب سیاتیک و در نتیجه درد باسن شود که به پایین ساق پا می رسد.

علائم سندرم پیریفورمیس هنگام نشستن طولانی مدت به دلیل فشار مداوم بر عضله پیریفورمیس ظاهر می شود یا به طور قابل توجهی بدتر می شود.

سایر دلایل

اختلال عملکرد مفصل ساکروایلیاک
مفصل ساکروایلیاک مفصلی است که بین استخوان خاجی و هر دو طرف لگن در پایه ستون فقرات شما تشکیل می شود. در حالی که حرکت بسیار کمی در مفاصل ساکروایلیاک در مقایسه با سایر مفاصل بدن اتفاق می‌افتد، مفاصل ساکروایلیاک می‌توانند تحت فشار قرار گیرند یا از حالت طبیعی خارج شوند از بارداری و زایمان، آسیب به ستون فقرات یا لگن، عدم تعادل عضلانی یا طول ناهموار پاها.

اختلال عملکرد مفصل ساکروایلیاک یکی از دلایل درد لگن است و باعث ایجاد درد عمیق مفصلی به طور مستقیم در درد مفصل ساکروایلیاک در قسمت بالایی باسن می شود. ایستادن، راه رفتن و بالا رفتن از پله ها همگی باعث تشدید درد مفصل ساکروایلیاک می شوند.

کوکسیدینیا
کوکسیدینیا یا درد دنبالچه اغلب از افتادن روی باسن و فرود آمدن مستقیم روی استخوان دنبالچه ایجاد می شود. آسیب رساندن به دنبالچه شما می تواند باعث شکستگی یا کبودی استخوان دنبالچه در بافت همبند اطراف دنبالچه شما شود که باعث درد و ناراحتی قابل توجهی می شود، به خصوص هنگام نشستن روی سطوح سفت.

تاندونیت همسترینگ
تاندونیت به التهاب یک تاندون اشاره دارد، بافت همبند که ماهیچه ها را به استخوان ها متصل می کند، ناشی از استفاده بیش از حد از عضله مرتبط بدون استراحت مناسب. تاندونیت همسترینگ می تواند ناشی از استفاده بیش از حد از عضلات همسترینگ در پشت ران باشد که معمولاً با دویدن در مسافت طولانی، وزنه برداری مکرر و ورزش های میدانی رخ می دهد.

تاندون های همسترینگ به توبروزیت های ایسکیال لگن می چسبند، برجستگی های استخوانی سختی که هنگام نشستن می توانید در پایین باسن خود احساس کنید. با تاندونیت همسترینگ، درد می‌تواند در این نواحی استخوانی و در عمق باسن ایجاد شود.

بورسیت تروکانتریک
بورسا کیسه‌های کوچک پر از مایعی هستند که بین تاندون‌ها و استخوان‌ها قرار می‌گیرند تا اصطکاک و تحریک تاندون‌ها را از مالش روی استخوان‌ها کاهش دهند. با انقباض مکرر یا استفاده بیش از حد از ماهیچه های مرتبط با تاندون ها، بورس های زیرین می توانند ملتهب و تحریک شوند و در نتیجه بورسیت ایجاد شود.

بورسیت تروکانتریک در سمتی از مفصل ران رخ می دهد که استخوان ران به مفصل ران می پیوندد. علائم بورسیت تروکانتریک شامل درد، حساسیت، تورم و ضعف عضلانی در کنار باسن و درد لگن است.

هموروئید
هموروئید از رگ های خونی متورم و ملتهب در اطراف راست روده ایجاد می شود که باعث درد، سوزش، خارش و گاهی خونریزی در حین اجابت مزاج می شود. بواسیر اغلب در اثر زور زدن در حین حرکات روده ایجاد می شود

روشهای درمان درد لگن

گزینه های درمانی برای درد لگن بسته به علت زمینه ای و شدت علائم شما متفاوت است. بسیاری از علل درد را می توان به صورت محافظه کارانه با دارو، فیزیوتراپی و درمان های خانگی کنترل کرد، اگرچه ممکن است برای آسیب های جدی یا مزمن جراحی لازم باشد.

گزینه های درمان سبک زندگی
برای کمک به مدیریت درد باسن می توان از روش های خانگی ساده استفاده کرد. این شامل:

  • یخ یا گرما برای تسکین درد
  • کرم ها یا ژل های ضد درد موضعی
  • کشش ملایم عضلات ران
  • استراحت از فعالیت های تشدید کننده مانند دویدن، ورزش شدید، یا ایستادن طولانی مدت، نشستن، یا راه رفتن
  • استفاده از یک بالشتک مخصوص صندلی برای کاهش فشار از ناحیه رکتوم و دنبالچه
  • تغییرات رژیم غذایی برای بهبود منظم حرکت روده شما

داروها
در صورت نیاز، می توان از داروها برای کمک به کاهش سطح درد استفاده کرد. داروهای ضد درد را می توان از طریق خوراکی مصرف کرد، مانند داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی بدون نسخه (NSAIDs) یا داروهای مخدر با نسخه قوی تر، یا از طریق تزریق استروئید به لگن یا ستون فقرات شما تزریق شود.

فیزیوتراپی

فیزیوتراپی برای درمان بسیاری از علل درد لگن بسیار مهم است. یک فیزیوتراپیست یک برنامه تمرینی فردی برای شما ایجاد می کند تا به کشش ماهیچه های بیش از حد سفت و بهبود قدرت شما کمک کند تا به اصلاح عدم تعادل عضلانی کمک کند.

دکتر فیزیوتراپی همچنین ممکن است درمان های دستی را انجام دهد و درمان هایی را انجام دهد که شامل گرما، یخ یا تحریک الکتریکی است تا به کاهش شدت درد کمک کند.

عزیزانی که به دلیل درد لگن دچار محدودیت های حرکتی شده اند و مراجعه به کلینیک فیزیوتراپی برای آن ها دشوار است می توانند از خدمات فیزیوتراپی در منزل متخصصان ما بهره مند شوند.

 

کلمات مرتبط :

فیزیوتراپی در سعادت اباد  – فیزیوتراپی در منزل – فیزیوتراپی در بلوار دریا – فیزیوتراپی در شهرک غرب

درد لگن

دکمه های اشتراک گذاری

مقالات بیشتر که شاید بخواهید

 دکتر ایمان کمالی حکیم

  • عضو بنياد ملی نخبگان عضو سازمان استعدادهای درخشان دانشگاه علوم پزشکی ايران
  • دکتری تخصصی فیزیوتراپی
  • اولین دیپلمات ایرانی متد مکنزی