درمان فتق دیسک کمر در گام اول با روشهای غیرجراحی و غیرتهاجمی همچون استراحت ، دارو و فیزیوتراپی توصیه می شود و در صورت عدم کنترل و بهبود شرایط بیمار جراحی انجام خواهد گرفت.

فتق دیسک کمر زمانی رخ می دهد که مرکز ژل‌ مانند دیسک از یک ناحیه ضعیف در دیواره بیرونی سخت که پاره شده بیرون بزند، در این شرایط درد پشت یا پا، بی حسی یا سوزن سوزن شدن ممکن است برای بیمار ایجاد شوند.

فیزیوتراپی اولین قدم برای بهبودی است و خوشبختانه در اغلب بیماران موثر واقع شده و نیازی به انجام جراحی نیست اما در صوریت که علائم پس از ۳ ماه ادامه دار بوده و یا حتی تشدید شده و مشکلاتی مانند بی اختیاری ادرار و مدفوع و ضعف پیشرونده در پاها مشاهده شود جراحی به عنوان آخرین گزینه درمان انجام خواهد گرفت.

ستون فقرات انسان از ۲۴ استخوان متحرک به نام مهره تشکیل شده است. قسمت کمری (کمر) ستون فقرات بیشتر وزن بدن را تحمل می کند. ۵ مهره کمر با شماره L1 تا L5 وجود دارد. مهره ها توسط دیسک های بالشتکی از هم جدا می شوند که به عنوان ضربه گیر عمل می کنند و از ساییدگی مهره ها به یکدیگر جلوگیری می کنند. در هر سطح دیسک، یک جفت عصب نخاعی از نخاع خارج شده و به بدن شما منشعب می شود.

خروج مواد ژل مانند در اثر فتق دیسک سبب تحریک اعصاب ستون فقرات شده و سبب ترشح مواد شیمیایی و التهابی در این ناحیه می شود که مشکلات بیماران را تشدید می کند. درد ناشی از التهاب عصب نخاعی و تورم ناشی از فشار فتق دیسک است.

با گذشت زمان، در اغلب بیماران فتق تمایل به کوچک شدن پیدا می کند و ممکن است تسکین جزئی یا کامل درد را تجربه کنید. در بیشتر موارد، اگر کمردرد و یا پا درد برطرف شود، در حدود ۶ هفته برطرف خواهد شد.

اغلب فتق‌ های دیسک در ستون فقرات کمری رخ می دهند، جایی که اعصاب نخاعی از بین مهره‌های کمری خارج می‌شوند و سپس دوباره به هم می‌پیوندند تا عصب سیاتیک را تشکیل دهند که از پایین پای شما می‌گذرد.

درمان فتق دیسک کمر بر تسکین علائم و جلوگیری از پیشرفت بیماری متمرکز است.

علائم فتق دیسک کمر

علائم فتق دیسک بسته به محل فتق و شدت آن متفاوت است. اگر فتق دیسک کمر دارید، ممکن است دردی را احساس کنید که از ناحیه کمر به پاها نیز منتقل می شود و علائم سیاتیک را ایجاد می کند.

درد ممکن است با فعالیت ، خم و راست شدن ، ایستادن و راه رفتن تشدید شده و در زمان استراحت و دراز کشیدن کاهش یابد.

بی حسی و گزگز کردن کمر و پاها و گرفتگی عضلات پشت یا پاها نیز ممکن است برای فرد ایجاد شود.

ضعف عضلات پا، یا از دست دادن رفلکس زانو یا مچ پا نیز در کنار مشکلاتی در کنترل مثانه و روده از علائم وعوارض فتق دیسک در موارد شدید هستند.

دلایل فتق دیسک کمر

آسیب تدریجی دیسک ها در نتیجه حرکات مکرر ستون فقرات ، وارد شدن فشار زیاد به ستون فقرات و افزایش سن می توانند در بروز فتق دیسک نقش داشته باشند.

بلند کردن اجسام سنگین و وارد شدن ضربه شدید به ستون فقرات نیز در بروز ناگهانی فتق دیسک نقش دارند.

درمان فتق دیسک کمر

 دارو، استراحت، فیزیوتراپی، تمرینات ورزشی، آب درمانی، تزریق استروئید اپیدورال (ESI)، دستکاری کایروپراکتیک و تکنیک های مدیریت درد در گام اول برای درمان این عارضه توصیه می شود و در صورت عدم پاسخ مناسب به این روشهای درمانی جراحی به عنوان آخرین گزینه درمان انجام خواهد گرفت.

محدود کردن فعالیت و اجتناب از انجام فعالیت هایی که فشار زیادی به ستون فقرات وارد می کنند ضروری است.

داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAIDs)، شل‌کننده‌های عضلانی و استروئیدها برای کمک به تسکین علائم توصیه می شوند.

فیزیوتراپی در درمان فتق دیسک کمر

هدف فیزیوتراپی این است که به شما کمک کند هر چه زودتر به فعالیت کامل بازگردید و از آسیب مجدد جلوگیری کنید. فیزیوتراپیست‌ها می‌توانند به شما روش‌های صحیح وضعیت بدنی، بلند کردن و راه رفتن را آموزش دهند و برای تقویت عضلات کمر، ساق پا و شکم برنامه تمرینی خاصی را برای شما در نظر می گیرند. فیزیوتراپیست علاوه بر تنظیم برنامه ورزش از متدهای درمانی همچون سوزن خشک ، درمان های دستی و کشش ستون فقرات را با توجه به شرایط هر بیمار استفاده می کنند.

جراحی

در صورتی که علائم بیماران با روشهای غیرجراحی قابل کنترل نباشد و یا ضعف پیشرونده در پاها و اختلالات عصبی رخ دهد جراحی برای درمان فتق دیسک کمر انجام می گیرد ، پس از جراحی نیز فیزیوتراپی منظم برای بازیابی قدرت و تحرک ستون فقرات ضروری است.

 

کلمات مرتبط :

فیزیوتراپی دیسک کمر – درمان دیسک کمر با فیزیوتراپی – فیزیوتراپی ستون فقرات – فیزیوتراپی برای کمردرد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up