دلایل کمردرد و شناسایی دقیق آن ها برای انتخاب مناسب ترین روش درمان از اهمیت زیادی برخوردار است. کمردرد شایع ترین اختلال سیستم اسکلتی _ عضلانی است که به دلایل مختلفی ممکن است رخ دهد از یک گرفتگی عضلانی ساده که به دلیل فعالیت بیش از حد و خستگی عضلات رخ داده تا مشکلات جدی ستون فقرات همچون بیرون زدگی دیسک بین مهره ای.
درمان کمردرد نیز با توجه به علت بروز درد با روش های غیرتهاجمی و غیرجراحی همچون فیزیوتراپی و ورزش درمانی و روش های جراحی باز و بسته امکان پذیر است. برای درمان کمردرد لازم است ابتدا عامل بوجود آورنده درد شناسایی و پس از آن اقدامات درمانی متناسب با آن انجام بگیرد.
دلایل کمردرد
شکستگی مهره ها
شکستگی مهره ها یکی از آسیب جدی و دردناک است که در موارد شدید می تواند بسیار خطرناک بوده و حتی منجر به آسیب نخاعی نیز شود.
این آسیب معمولا در اثر حوادث ناگهانی مانند تصادفات رانندگی شدید رخ می دهد.
آرتروز کمر
آرتروز کمر یکی از رایج ترین دلایل کمردرد در افراد میانسال و سالمند است که در نتیجه تخریب غضروف مفصلی رخ می دهد.
آرتروز سبب دردناک شدن حرکات ستون فقرات و در نتیجه محدود شدن دامنه حرکتی کمر می شود.
بیرون زدگی دیسک کمر
فتق یا بیرون زدگی دیسک کمر یکی از بیماری های جدی ستون فقرات و در عین حال از مهم ترین دلایل کمردرد است که با بروز درد در کمر و اختلالات حسی و حرکتی برای بیمار همراه است.
خروج قسمت میانی دیسک بین مهره ای به دلیل پارگی دیسک سبب وارد شدن فشار به ریشه های عصبی شده که در این شرایط درد و واکنش های التهابی در این ناحیه رخ خواهد داد.
بیرون زدگی دیسک کمر ممکن است بتدریج و در طی روند افزایش سن رخ دهد و یا ممکن است بطور ناگهانی و بدلایلی همچون بلند کردن اجسام بسیار سنگین رخ دهد.
درد سیاتیک
وارد شدن فشار بر عصب سیاتیک نیز از دلایل بروز درد و ناراحتی در کمر و انتشار آن به اندام های تحتانی است.
عصب سیاتیک بزرگترین عصب در بدن است و در صورتی که بدلایلی همچون بیرون زدگی دیسک تحت فشار قرار بگیرد منجر به بروز درد و ناراحتی در قسمت های انتهایی کمر می شود.
تنگی کانال نخاعی
کاهش فضای کانال نخاعی که به دو صورت مادرزادی و اکتسابی رخ می دهد نیز از عوامل زمینه ساز در بروز کمردرد است.
در این شرایط اعصاب نخاعی تحت فشار قرار گرفته و علائمی همچون درد ، ضعف و بی حسی در کمر و پاها مشاهده می شود.
اسپوندیلیت آنکیلوزان
اسپوندیلیت آنکیلوزان یک بیماری التهابی مزمن است که عمدتاً مفاصل ستون فقرات را درگیر میکند. یکی از علائم بارز این بیماری، کمردرد است که معمولاً در ناحیه پایین کمر احساس میشود.
علل کمردرد در اسپوندیلیت آنکیلوزان
التهاب مفاصل ستون فقرات: التهاب در مفاصل مهرهها باعث ایجاد درد و سفتی میشود.
تشکیل استخوان اضافی: با پیشرفت بیماری، بدن برای ترمیم آسیبها، استخوان اضافی تولید میکند که میتواند باعث محدود شدن حرکت و افزایش درد شود.
تغییرات ساختاری در ستون فقرات: این تغییرات میتواند به فشار بر اعصاب و ریشههای عصبی منجر شود و درد را تشدید کند.
فیبرومیالژیا
فیبرومیالژیا یک بیماری مزمن است که با درد گسترده عضلانی و اسکلتی همراه است. یکی از شایعترین نواحی که افراد مبتلا به فیبرومیالژیا احساس درد میکنند، کمر است. این درد میتواند از خفیف تا شدید متغیر باشد و به طور قابل توجهی بر کیفیت زندگی فرد تأثیر بگذارد. علت دقیق فیبرومیالژیا هنوز به طور کامل شناخته نشده است، اما تصور میشود که این بیماری با اختلال در نحوه پردازش سیگنالهای درد در مغز مرتبط باشد. در نتیجه، افراد مبتلا به فیبرومیالژیا حتی به محرکهای دردناک معمولی نیز حساستر هستند.
سایر دلایل کمردرد
- بارداری
- اضافه وزن
- سندرم پیریفورمیس
- التهاب ستون فقرات
- عفونت ستون فقرات
- تومورهای نخاعی
- کشیدگی عضلات کمر
- ضعف عضلات شکمی
- فعالیت سنگین و خستگی عضلات
فیزیوتراپی برای درمان کمردرد
فیزیوتراپی و ورزش درمانی موثرترین راهکار در درمان کمردرد هستند.
ورزش های کششی بهترین روش برای تسکین کمردرد هستند و ورزشهای تقویتی در بهبود عملکرد عضلات موثرند.
فیزیوتراپی با روش هایی همچون الکتروتراپی ، اولتراسوند تراپی ، تراکشن ستون فقرات ، گرما و سرما درمانی ، لیزر پرتوان و کمر توان ، درمان های دستی و سوزن خشک به درمان کمردرد و عامل بوجود آورنده آن کمک می کند.
درمان کمردرد با لیزر پرتوان علاوه بر کمک به تسکین سریع درد به درمان عامل زمینه ای نیز کمک زیادی می کند ، انرژی بالای لیزر پرتوان میزان انرژی و اکسیژن در دسترس سلول ها برای بازسازی خود رد بافت آسیب دیده را تا حد زیادی افزایش می دهد.
تکنیک های درمانی دستی نیز با جااندازی مفاصل و بافت های نرم به درمان کمردرد و عامل زمینه ای کمک زیادی می کنند.
مزایای فیزیوتراپی در درمان کمردرد
فیزیوتراپی یکی از روشهای درمانی موثر و غیرتهاجمی برای درمان کمردرد است که بدون نیاز به جراحی و داروهای قوی، میتواند به بهبود قابل توجهی در کیفیت زندگی بیماران کمک کند.
مزایای اصلی فیزیوتراپی در درمان کمردرد عبارتند از:
کاهش درد: یکی از مهمترین اهداف فیزیوتراپی، کاهش درد و ناراحتی ناشی از کمردرد است. تکنیکهای مختلفی مانند ماساژ، گرما درمانی، سرما درمانی و تحریکات الکتریکی میتوانند به کاهش التهاب و اسپاسم عضلانی و در نتیجه کاهش درد کمک کنند.
افزایش دامنه حرکتی: فیزیوتراپی با استفاده از تمرینات کششی و تقویتی، به افزایش دامنه حرکتی مفاصل کمر کمک میکند و انعطافپذیری را بهبود میبخشد. این امر به بیمار اجازه میدهد تا فعالیتهای روزمره خود را با سهولت بیشتری انجام دهد.
تقویت عضلات: تمرینات تقویتی که در فیزیوتراپی انجام میشود، به تقویت عضلات اطراف ستون فقرات کمک میکند. عضلات قویتر، از ستون فقرات حمایت بهتری میکنند و خطر آسیب مجدد را کاهش میدهند.
بهبود تعادل و هماهنگی: فیزیوتراپیستها تمریناتی را برای بهبود تعادل و هماهنگی بدن تجویز میکنند که به کاهش خطر افتادن و آسیبهای ثانویه کمک میکند.
آموزش تکنیکهای صحیح بلند کردن و نشستن: فیزیوتراپیستها به بیماران آموزش میدهند که چگونه اجسام را به درستی بلند کنند و در وضعیت صحیح بنشینند تا فشار کمتری به کمر وارد شود.
کاهش نیاز به دارو: فیزیوتراپی میتواند به کاهش نیاز به داروهای مسکن کمک کند و عوارض جانبی ناشی از مصرف طولانی مدت دارو را کاهش دهد.
بهبود کیفیت خواب: درد کمر میتواند به طور قابل توجهی کیفیت خواب را تحت تاثیر قرار دهد. فیزیوتراپی با کاهش درد و بهبود عملکرد فیزیکی، میتواند به بهبود کیفیت خواب کمک کند.
جلوگیری از عود مجدد درد: با آموزش تمرینات خانگی و تغییر سبک زندگی، فیزیوتراپی میتواند به جلوگیری از عود مجدد کمردرد کمک کند.
کلمات مرتبط :
دکتر کمالی حکیم – فیزیوتراپی در سعادت آباد – فیزیوتراپی در بلوار دریا – فیزیوتراپی در میدان کاج – فیزیوتراپی در کوی فراز – فیزیوتراپی در بهرود