سیاتیک چیست؟

سیاتیک دردی عصبی است که به سمت پایین پاها حرکت می کند. نام گمراه کننده ای دارد زیرا عصب سیاتیک اصلاً علت درد نیست. درد سیاتیک به دلیل تحریک ریشه عصبی نخاعی در ناحیه کمر است.

درد می تواند از خفیف تا شدید متغیر باشد و اغلب به صورت تیز، درد انتشاری از ناحیه کمر، باسن و پشت ران توصیف می شود. سیاتیک معمولاً به دلیل فشرده شدن عصب ایجاد می شود و در نتیجه، معمولاً تنها قسمتی از بدن را که در آن رخ می دهد را درگیر می کند.

این یک بیماری نسبتاً شایع است که اگرچه آزاردهنده است، اما در بیشتر موارد نگران کننده نیست. درمان های محافظه کارانه مانند فیزیوتراپی معمولاً تسکین می دهند. با این حال، در برخی شرایط، درد سیاتیک نشانه اولیه یک مشکل جدی عصبی یا ستون فقرات است که ممکن است نیاز به مداخله جراحی داشته باشد.

علائم سیاتیک چیست؟

سیاتیک معمولاً بزرگسالان را درگیر می کند و به ندرت کودکان یا نوجوانان را مبتلا می کند. این علائم در یک طرف بدن در ناحیه ای که مربوط به ریشه عصبی آسیب دیده است ایجاد می کند.

علائم ممکن است بیایند و بروند، و بسته به اینکه شما نشسته، ایستاده یا دراز کشیده اید، می توانند متفاوت باشند. گاهی اوقات، سرفه، خنده یا عطسه می تواند درد را تشدید کند.

در ابتدا، درد سیاتیک ممکن است خفیف باشد، اما ممکن است با گذشت زمان شدیدتر شود.

علائم رایج درد سیاتیک می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • درد، سوزش یا احساس درد شوک مانند در باسن، لگن و یا ساق پا
  • درد انتشاری ناگهانی که به پایین پا می رسد

گاهی اوقات سیاتیک با علائم دیگری همراه است، از جمله:

  • سوزن سوزن شدن یا ناراحتی در انگشتان پا
  • کمر درد
  • بی حسی یا گزگز در باسن، لگن و/یا ساق پا
  • ضعف در لگن و یا ساق پا
  • بی اختیاری روده یا مثانه
  • اختلال عملکرد جنسی

به طور کلی، ضعف و مشکلات روده، مثانه یا اختلالات جنسی نشانه‌های درگیری گسترده‌ تر اعصاب یا ستون فقرات هستند که در صورت عدم درمان می‌توانند اثرات طولانی‌ مدتی داشته باشند.

دلایل سیاتیک چیست؟

سیاتیک در اثر تحریک یا فشرده شدن عصب یک یا چند ریشه عصبی کمر ایجاد می شود. اعصاب نخاعی به صورت جفت راست و چپ مرتب شده اند و فشار فیزیکی تمایل دارد یک طرف را تحت تأثیر قرار دهد.

آسیب عصب نخاعی به عنوان رادیکولوپاتی توصیف می شود و این وضعیت می تواند باعث تغییرات حسی مانند درد، بی حسی و از دست دادن حس شود. همچنین می تواند باعث تغییرات حرکتی، از جمله ضعف و آتروفی عضلانی (کوچک شدن عضله) شود

شرایط مختلفی وجود دارد که باعث سیاتیک می شود، از جمله:

  • فتق دیسک کمر: مواد ژلاتینی از مرکز دیسک‌ ها (غضروف) در استخوان‌ های تحتانی ستون فقرات می‌توانند بیرون زده و ریشه‌های عصبی نخاعی را تحریک یا فشرده کنند.
  • Spondylolisthesis: مهره ها می توانند نسبت به یکدیگر از جای خود خارج شوند – این می تواند باعث برخورد ریشه های عصبی کمر شود. این می تواند به دلیل تروما رخ دهد، اما اغلب با تغییرات دژنراتیو (ساییدگی و پارگی) همراه است.
  • تنگی کانال مرکزی: شکلی از تنگی کانال نخاعی، زمانی است که کانال نخاعی – دهانه‌ای که نخاع و ریشه‌های عصبی کمر از آن عبور می‌کنند – باریک می‌شود و باعث فشرده شدن ریشه‌ های عصبی می‌شود. این می تواند به دلیل تروما، آرتریت یا بیماری التهابی رخ دهد، اما معمولاً نتیجه تغییرات دژنراتیو (ساییدگی و پارگی) است. حرکات تکراری، مانند کارهای ساختمانی و بلند کردن اجسام سنگین نیز می تواند باعث التهاب شود.
  • تنگی روزنه: این دومین نوع از دو نوع کلی تنگی کانال نخاعی است. سوراخ های بین مهره ای سوراخ های کوچکی در هر طرف استخوان مهره هستند. تمام اعصاب نخاعی هنگام خروج از ستون فقرات از این سوراخ ها عبور می کنند.

سایر دلایل سیاتیک چیست؟

  • استئوفیت (خار استخوان): رشد استخوانی که اغلب به دلیل آرتروز ایجاد می شود، می تواند ایجاد شود و فضای کانال موجود برای نخاع را تنگ کند یا ممکن است اعصاب نخاعی را تحت فشار قرار دهد.
  • بارداری یا تغییرات وزن: توزیع مجدد وزن بدن شما می تواند فشار فیزیکی بر ریشه های عصبی نخاعی وارد کند. این مشکل اغلب پس از بارداری یا کاهش وزن برطرف می شود.
  • سندرم پیریفورمیس: عضله پیریفورمیس در باسن ممکن است دچار اسپاسم شود و عصب را به دام بیندازد.
  • سرطان: انواع مختلفی از سرطان می توانند به ستون فقرات یا لگن متاستاز دهند (گسترش کنند) و باعث ایجاد فشار روی ریشه های عصبی کمر شوند. سرطان پروستات، سرطان مقعد، سرطان ریه و سرطان سینه نمونه هایی از سرطان هایی هستند که تمایل به متاستاز به ستون فقرات دارند.
  • عفونت ها: عفونت شدید لگن یا آبسه ممکن است قسمت تحتانی ستون فقرات را درگیر کند و باعث فشار بر ریشه های عصبی نخاعی شود.

روشهای درمان سیاتیک چیست؟

درمان سیاتیک بسته به میزان علائم و علت آنها می تواند متفاوت باشد.

گاهی اوقات وسایلی مانند پدهای حمایتی، پدهای گرمایشی، کیسه های یخ یا بریس های پشتی خارجی ممکن است مفید باشند. اینها ممکن است با داروهای خوراکی (از راه دهان) یا تزریقی و یا فیزیوتراپی ترکیب شوند. گاهی اوقات برای از بین بردن فشار روی ریشه های عصبی کمری نیاز به جراحی است.

پزشک و دکتر فیزیوتراپی ممکن است یک پد حمایتی یا بریس پشتی را توصیه کند، به خصوص اگر علائم سیاتیک شما تحت تأثیر وضعیت فیزیکی شما قرار گرفته باشد. پدهای گرم کننده می توانند به درد سیاتیک که با اسپاسم عضلانی مرتبط است کمک کنند و کمپرس یخ می تواند به کاهش درد مرتبط با التهاب کمک کند.

داروهایی که برای مدیریت سیاتیک استفاده می شوند شامل داروهای مسکن بدون نسخه و ضد التهاب می باشد. اگر درد سیاتیک شما شدید باشد، ممکن است پزشک نسخه‌ای از یکی از این داروها را توصیه کند.

تزریق استروئید می تواند التهاب را کاهش دهد، در حالی که تزریق بی حس کننده موضعی می تواند درد را برای هفته ها یا ماه ها تسکین دهد.

فیزیوتراپی برای درد سیاتیک

دکتر فیزیوتراپی درد و عملکرد حرکتی شما را ارزیابی می کند و روی تمرینات تحت نظارت با شما کار خواهد کرد. فیزیوتراپیست شما همچنین ممکن است به شما نشان دهد که چگونه در خانه ورزش کنید.

متخصصان ما در کلینیک فیزیوتراپی سعادت آباد خدمات فیزیوتراپی تخصصی ستون فقرات را برای درمان مشکلات ستون فقرات از جمله درد سیاتیک ارائه می دهند ، آن دسته از عزیزانی که به دلیل درد نمی توانند به کلینیک فیزیوتراپی مراجعه کنند می توانند از خدمات فیزیوتراپی در منزل متخصصان ما بهره مند شوند.

 

 

keyboard_arrow_up