پیری

پیری فرایندی است که طی آن کلیه بافت ها و ارگان‌های بدن دچار افت عملکرد و تغییرات ساختاری می شوند. در بدن انسان همیشه یک تعادل بین ساخته شدن و تجزیه شدن وجود دارد که در پیری فرایند تجزیه شدن از ساخته شدن پیشی می گیرد . هر چقدر در کودکی از تغذیه ، تحرک و نور کافی بیشتری برخوردار بوده باشیم، سالمندی سالم تری را پیش رو خواهیم داشت .

عوامل اصلی تسريع کننده پیری (غیر از ژنتیک) عبارتند از :
۱. سبک زندگی بی تحرک
۲. عدم فعالیت فیزیکی و ورزشی
۳. اضافه وزن
۴. استعمال دخانیات
۵. مصرف الکل
و …

بدن انسان پتانسیل ۹۰-۸۰  سال عمر مفید را دارد .

هموستاز چیست؟

هموستاز مجموعه پروسه های فیزیولوژیکی هستند که محیط داخلی بدن را با ثبات می سازند .

هموستاز مثل الاکلنگ است . هرگاه تعادل این الاکلنگ بهم بخورد سیستم بدن برای برقراری مجدد تعادل تلاش می کند . عواملی مثل ویروس ها ، باکتری ها که باعث بیماری می شوند هموستاز بدن را به هم می زنند. بر اساس تئوری استرس فیزیکی،  تمرین و ورزش می تواند دامنه تحمل استرس ها و بیماری ها را افزایش دهد و برقراری هموستاز را تسهیل کند .

در طی فرایند پیری آب میان بافتی کاهش می باید بافت همبندی عضلانی به سمت سفتی و خشکی می رود ، با کاهش آب دیسک های بین مهره ای فاصله بین مهره ها کم می شود و در نهایت منجر به آرتروز می شود. یکی از مهم ترین اتفاق های دوران پیری کاهش حجم توده عضلانی بدن و در مقابل افزایش حجم توده چربی است . مثلا ممکن است در ظاهر سایز دور بازو یک فرد ۲۰ ساله با یک فرد ۶۰ ساله یکی باشد اما ترکیب توده بدنی فرد جوان تر عضلانی تر است و میزان چربی بین بافتی فرد مسن تر بیشتر .

اگر چه قادر نیستیم جلوی روند پیری را بگیریم اما با ورزش و فعالیت فیزیکی منظم و اصلاح سبک زندگی می توانیم بین ده الی پانزده سال جوان تر از سن تقویمی مان باشیم .

با گذشت هر دهه از زندگی میزان انباشتگی چربی در توده بدنی و کاهش توده عضلانی بیشتر می شود بطوریکه در یک خانم ۸۰ ساله تقریبا ۵۰ درصد ترکیب بدنی متشکل از چربی است .تجمع چربی بیشتر در ناحیه شکم اتفاق می افتد و این بافت چربی تجمع یافته به عنوان یک بافت متابولیک فعال می تواند یکی از علت های ایجاد چربی خون ،دیابت ، مشکلات قلبی عروقی و … باشد.

با فعالیت فیزیکی مناسب در هر سنی ، از بروز بسیاری از بیماری های مزمن می توان جلوگیری کرد و روند پیری را کند تر کرد .متاسفانه اغلب مردم علی رغم دانستن مزایای ورزش ، از تحرک کافی برخوردار نیستند.

چه میزان فعالیت فیزیکی باید داشته باشم ؟

طبق گایدلاین منتشر شده توسط سازمان بهداشت جهانی و انجمن فیزیوتراپی آمریکا :
برای افراد بزرگسال ۱۵۰ دقیقه فعالیت فیزیکی هوازی متوسط در هفته مثل پیاده روی سریع و یا ۷۵ دقیقه  در هفته فعالیت شدید فیزیکی هوازی مثل دویدن توصیه می شود .
هفته ای دو بار تمرینات قدرتی و کار با وزنه نیز در کنار تمرینات هوازی توصیه می شود .

فیزیوتراپی سعادت آباددکتر ایمان کمالی حکیم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست