آرتروز ستون فقرات

آرتروز ستون فقرات شایع ترین علت کمردرد در افراد بالای ۵۰ سال است که به دلیل فرسودگی و تخریب تدریجی غضروف مفصل ستون فقرات رخ می دهد.

کمر شامل پنج مجموعه مفصل فاست، یکی در سمت چپ و دیگری در سمت راست هر استخوان ستون فقرات است. مانند مفاصل هر قسمت دیگر بدن، مفاصل فاست کمر نیز ممکن است آسیب ببینند یا ملتهب شوند.

آرتروز کمر نوعی آرتریت دژنراتیو در ناحیه کمر است که باعث درد، سفتی و التهاب می شود. 

دلایل آرتروز ستون فقرات

آرتروز در ستون مهره ها معمولاً به دلیل آسیب داخلی به مفاصل فاست رخ می دهد. سطوح مفاصل فاست با غضروف صاف پوشانده شده اند تا امکان حرکت را فراهم کنند زیرا دو طرف مفصل روی یکدیگر ساییده می شوند. 

مفاصل فاست متورم سیگنال درد ناشی از سایش استخوان ها بر روی هم را از طریق یک عصب منفرد (شاخه داخلی) که از طریق مفصل فاست حرکت می کند، منتقل می کنند. این سیگنال علاوه بر ایجاد احساس درد باعث می شود که عضلات پشت دچار اسپاسم شوند.

ترکیبی از اسپاسم عضلانی و التهاب مفاصل باعث کمردرد می شود.

مفاصل فاست ستون فقرات در قسمت پایین کمر مستعد ابتلا به آرتروز هستند. مفاصل نسبت به وزن بدنی که تحمل می کنند بسیار کوچک هستند. تنش و فشار حاصله آنها را مستعد آسیب به غضروف می کند. تجمع جراحات در طول عمر باعث از بین رفتن یا تحلیل رفتن مفاصل می شود.

علائم آرتروز ستون فقرات

این عارضه باعث سفتی ستون فقرات و کمردرد می شود. سفتی بدترین حالت هنگام بیدار شدن در صبح است، با فعالیت کاهش می یابد، سپس در پایان روز بدتر می شود. احتمالاً به این دلیل است که به دلیل عدم فعالیت در طول شب، مایع در مفصل جمع شده است که باعث تورم بیشتر می شود.

کمردرد ناشی از آرتریت مفصل فاست یک الگوی معمولی دارد:

  • درد در پشت و انتشار به لگن و پاها
  • احساس درد سوزشی در قسمت خارجی ران و پا
  • بی حسی و گزگز کردن اندام ها که می تواند نشان دهنده آسیب عصبی باشد.
  • ایجاد اختلال در خواب شبانه به دلیل وجود درد
  • حساسیت موضعی هنگامی که مفصل یا ناحیه آسیب دیده ستون فقرات تحت فشار قرار می گیرد.
  • درد مداوم یا متناوب در مفصل که با حرکات ستون فقرات تشدید می شود.
  • از دست دادن انعطاف پذیری مفصل، مانند ناتوانی در خم شدن و برداشتن چیزی از روی زمین.
  • شنیده شدن صدای سایش استخوان ها بر روی هم
  • درد و سفتی مفاصل صورت ممکن است پس از دوره‌های طولانی عدم تحرک، مانند نشستن برای سفرهای طولانی یا تماشای یک فیلم دو ساعته، شروع شود. با استئوآرتریت پیشرفته و افزایش اصطکاک بین استخوان‌ها، درد اغلب حتی در حالت استراحت یا با حرکت بسیار کم، شدید می‌شود.
  • اگرچه کمتر شایع است، برخی از بیماران ممکن است در طول زمان دچار تغییر شکل شدید ستون فقرات می شوند بطوری که ستون فقرات آن ها وضعیت خمیده با خود می گیرد.

درمان آرتروز ستون فقرات

تاکنون هیچ درمان قطعی برای آرتروز مفاصل بدن شناخته نشده و روشهای درمانی تنها برای کمک به تسکین و مدیریت علائم و جلوگیری از تشدید آسیب توصیه می شوند.

استراحت و کاهش سطح فعالیت بخصوص فعالیت هایی که فشار زیادی به ستون فقرات وارد می کنند برای جلوگیری از وارد شدن فشار به ستون فقرات ضروری است.

برای تسکین درد و التهاب می تواند از کمپرس سرد و گرک به تناوب استفاده کرد.

استفاده از داروهای ضددرد و ضدالتهاب برای کاهش درد و ناراحتی ضروری است.

فیزیوتراپی و تمرینات ورزشی نقش مهمی در بهبود تحرک در مبتلایان به آرتروز ستون فقرات دارد. متخصصان ما در مرکز فیزیوتراپی سعادت آباد بر اساس شرایط هر بیمار ، برنامه درمانی منحصر بفردی را تنظیم می کنند که نقش مهمی در بهبود شرایط بیمار ، تخفیف عوارض و کاهش مشکلات حرکتی دارد.

 

کلمات مرتبط :

فیزیوتراپی ستون فقرات – فیزیوتراپی دیسک کمر – درمان کمردرد با فیزیوتراپی – فیزیوتراپی در سعادت آباد

آرتروز ستون فقرات

دکمه های اشتراک گذاری

مقالات بیشتر که شاید بخواهید

 دکتر ایمان کمالی حکیم

  • عضو بنياد ملی نخبگان عضو سازمان استعدادهای درخشان دانشگاه علوم پزشکی ايران
  • دکتری تخصصی فیزیوتراپی
  • اولین دیپلمات ایرانی متد مکنزی