تنگی کانال نخاعی چیست؟
تنگی کانال نخاعی یا تنگی ستون فقرات زمانی رخ می دهد که فضاهای ستون فقرات باریک میشوند و بر نخاع و ریشه های عصبی فشار وارد میکنند. طناب نخاعی دسته ای از اعصاب است که از پایه مغز خارج شده و از مرکز ستون فقرات پایین می رود.
تنگی کانال نخاعی بیشتر در ستون فقرات کمری و گردنی ایجاد می شود و در هر فردی ممکن است رخ دهد اگرچه عواملی همچون افزایش سن و اختلالاتی همچون بیرون زدگی دیسک کمر در افزایش خطر بروز آن نقش دارند.
تنگی کانال نخاعی همچنین میتواند در افراد جوان که با کانال نخاعی باریک به دنیا میآیند یا آسیب به ستون فقرات دارند، وجود داشته باشد.
علائم تنگی کانال نخاعی چیست؟
علائم تنگی کانال نخاع ممکن است زمانی ایجاد شود که فضاهای ستون فقرات باریک شوند، اغلب در قسمت پایین کمر و گردن. باریک شدن باعث ایجاد فشار بر روی ستون فقرات و ساختارهای مربوطه می شود و باعث ایجاد علائم می شود. برای اکثر افراد، علائم در یک دوره زمانی به کندی ایجاد و پیشرفت می کنند و برخی از افراد ممکن است هیچ علامتی نداشته باشند.
علائمی که تجربه می کنید به محل باریک شدن ستون فقرات بستگی دارد.
علائم تنگی کانال نخاع در گردن ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- گردن درد.
- بی حسی یا سوزن سوزن شدن بازوها که به سمت دست ها نیز منتشر می شود.
- ضعف در دست، بازو یا انگشتان.
- راه رفتن، ایستادن یا حرکات ستون فقرات می تواند سبب تشدید درد شود.
علائم تنگی کانال نخاع در ناحیه کمر می تواند شامل موارد زیر باشد:
- کمردرد بخصوص در قسمتهای انتهایی کمر
- درد سوزشی که به باسن و پاها نیز منتشر می شود و با راه رفتن و یا ایستادن به مدت طولانی تشدید می شود.
- بی حسی، سوزن سوزن شدن یا گرفتگی در پاها
- ضعف در پاها
نشستن یا خم کردن کمر یا گردن ممکن است علائم را تسکین دهد. وضعیت خم شده ستون فقرات را “باز می کند” و فضاهای بین مهره ها را در پشت ستون فقرات بزرگ می کند که این شرایط به تسکین علائم کمک می کند.
برخی عوارض ممکن است بندرت رخ دهند که نشان دهنده فشار بر ریشه های عصبی نخاعی هستند و باید بطور اورژانسی تحت درمان قرار بگیرند.
- اختلال در عملکرد روده (بی اختیاری مدفوع)
- اختلال در عملکرد مثانه (بی اختیاری ادرار)
- اختلال در عملکرد جنسی
دلایل تنگی کانال نخاعی چیست؟
دلایل و عوامل زیادی می توانند در باریک شدن کانال نخاعی نقش داشته باشند که سبب بروز علائم در این افراد می شود. به طور معمول، کانال مهره ها فضای کافی برای عبور نخاع و ریشه های عصبی آن فراهم می کند ، اما برخی شرایط می توانند سبب کاهش این فضا شوند از جمله :
افزایش سن
تغییرات مرتبط با افزایش سن در ستون فقرات در یک دوره زمانی تدریجی اتفاق می افتد و به آرامی سبب از بین رفتن ساختار طبیعی ستون فقرات می شود. آنها شایع ترین علل تنگی کانال نخاعی هستند. با افزایش سن افراد، رباط هایی که مهره های ستون فقرات را در جای خود نگه می دارند ممکن است ضخیم شوند (در اثر رسوبات نمک های کلسیم سفت شوند). استخوان ها و مفاصل نیز ممکن است بزرگ شوند.
هنگامی که سطوح استخوان شروع به بیرون آمدن از بدن می کنند، این برجستگی ها استئوفیت (خار استخوان) نامیده می شوند. مثلا:
فتق (برآمدگی) دیسک ممکن است بر طناب نخاعی یا ریشه عصبی فشار وارد کند. دیسک ها بالشتک مانندی هستند که بین مهره ها قرار دارند و مانند ضربه گیر و فاصله دهنده برای ستون فقرات عمل می کنند. با بالا رفتن سن دیسک، ممکن است خشک شود و ترک بخورد و باعث برآمدگی دیسک شود.
هنگامی که بخشی از ستون فقرات بیش از حد متحرک می شود، کپسول ها (غشاء) مفاصل فاست در پشت مهره ها ضخیم می شوند. این تلاش برای تثبیت بخش می تواند باعث خارهای استخوانی شود که فضای اطراف ریشه های عصبی را که نخاع را ترک می کنند کاهش می دهد.
اسپوندیلولیستزیز زمانی اتفاق می افتد که یک مهره روی مهره دیگر به جلو می لغزد. این باعث ایجاد تراز ضعیف ستون فقرات می شود و می تواند بر نخاع یا ریشه های عصبی فشار وارد کند.
آرتروز
آرتریت نیز یکی از علل شایع تنگی ستون فقرات است. دو شکل از آرتریت که ممکن است ستون فقرات را تحت تاثیر قرار دهند، آرتروز و آرتریت روماتوئید هستند.
استئوآرتریت نوعی بیماری دژنراتیو مفصل است که در آن بافت های مفصل بتدریج تجزیه می شوند. این شایع ترین نوع آرتریت است و در افراد مسن شایع تر است. استئوآرتریت می تواند منجر به دژنراسیون دیسک و بزرگ شدن یا رشد بیش از حد استخوان شود که کانال های ریشه مرکزی و عصبی را باریک می کند و باعث تنگی نخاع می شود.
آرتریت روماتوئید (RA) یک بیماری التهابی مزمن است که مفاصل بدن را درگیر می کند. RA سبب درد، تورم، سفتی و از دست دادن عملکرد مفاصل می شود. این یک اختلال خود ایمنی است زیرا سیستم ایمنی به بافت های سالم مفصل حمله می کند. اگرچه یک علت شایع تنگی نخاعی نیست، آسیب ناشی از RA می تواند مشکلات قابل توجهی در مفاصل ستون فقرات ایجاد کند و منجر به تنگی کانال نخاعی شود.
دیگر دلایل تنگی کانال نخاعی چیست؟
تومورهای ستون فقرات رشد غیر طبیعی بافت نرم هستند که ممکن است با ایجاد التهاب یا رشد بافت در کانال نخاعی به طور مستقیم بر کانال نخاعی تأثیر بگذارند. این می تواند فضای داخل کانال نخاعی را باریک کند و سبب تغییرات استخوانی شود و منجر به تنگی کانال نخاع شود.
شکستگیهای ناشی از ضربه (جراحت) یا سایر شرایط پزشکی ممکن است باعث آسیب کانال نخاعی و ایجاد قطعاتی از استخوان میشوند که به کانال نفوذ میکنند.
بیماری پاژه استخوان یک اختلال مزمن (طولانی) است که باعث می شود استخوان ها بزرگتر و ضعیف تر از حد طبیعی شوند. با پیشرفت بیماری پاژه، استخوان جدید با سرعت بیشتری نسبت به سرعت برداشتن استخوان قدیمی شکل می گیرد. با این حال، استخوان جدید به درستی تشکیل نمیشود و منجر به استخوانهای بزرگتر میشود که بدشکل، ضعیفتر و نرمتر از استخوان معمولی هستند. این می تواند باعث ایجاد مشکلاتی در تامین خون و ساختار استخوان شود که باعث تغییر فضاهای کانال نخاعی می شود و منجر به تنگی کانال نخاعی می شود.
کلمات مرتبط :
تنگی کانال نخاعی چیست؟ – درمان تنگی کانال نخاعی – دلایل تنگی کانال نخاعی – فیزیوتراپی برای تنگی کانال نخاعی – فیزیوتراپی در منزل – فیزیوتراپی در سعادت آباد