درمان تنگی کانال نخاعی

درمان تنگی کانال نخاعی با فیزیوتراپی موثرترین روش درمان غیرجراحی این عارضه است که با مراجعه به کلینیک فیزیوتراپی سعادت آباد می توانید از آن بهره مند شوید.

تنگی کانال نخاعی ممکن است در هر بخش از ستون فقرات رخ دهد، اما در قسمت ستون مهره های کمری شایع تر است.

این بیماری شایع که به دو صورت مادرزادی و اکتسابی رخ می دهد با کاهش فضای داخلی کانال نخاعی مشخص می شود.

در نوع اکتسابی بیماری معمولا عواملی همچون افزایش سن ، بیرون زدگی دیسک ها و یا آسیب دیسک بین مهره ای و یا انجام جراحی در ستون فقرات دخیل هستند.

کاهش فضایی که نخاع در آن عبور می کند موجب وارد شدن فشار به ریشه های عصبی نخاعی و در نتیجه علائمی همچون درد ، بی حسی ، گزگز کردن و اختلال در عملکرد اندام ها را در پی دارد.

در موارد شدید حتی ممکن است اعصاب مثانه و روده نیز درگیر شده و فرد دچار مشکلاتی همچون بی اختیاری ادرار و مدفوع شود.

درمان تنگی کانال نخاعی در بسیاری از بیماران با روش های غیرجراحی از جمله فیزیوتراپی موفقیت آمیز بوده و نیاز به انجام جراحی های پرهزینه و پرعارضه به حداقل می رسد.

درمان تنگی کانال نخاعی

علائم تنگی کانال نخاعی

علائم این عارضه بسته به محلی که کاهش فضای نخاعی رخ داده متفاوت است.

تنگی کانال نخاعی گردنی

  • احساس درد در گردن و انتشار آن به شانه و دست ها
  • گزگز کردن و ضعف دست ها
  • اختلال در عملکرد دست ها
  • ناتوانی در انجام حرکات ظریف با دست ها

تنگی کانال نخاعی کمری

  • احساس درد در کمر که به پاها نیز منتشر می شود.
  • درد و گرفتگی در پشت ساق پا
  • گزگز کردن پاها
  • ضعف و آتروفی عضلات ساق پا
  • لنگیدن حین راه رفتن 
  • ناتوانی در حفظ تعادل در موارد شدید
  • تشدید درد هنگام راه رفتن
  • احساس درد در ساق پا
  • بی حسی و ضعف پاها

دلایل و عوامل خطر

  • افزایش سن
  • بیرون زدگی دیسک کمر
  • بیرون زدگی دیسک گردن
  • آسیب دیسک بین مهره ای مانند شکستگی یا لیزخوردگی مهره ها
  • آرتروز ستون فقرات در ناحیه کمر یا گردن
  • تومور های نخاعی
  • نشستن به مدت طولانی

درمان تنگی کانال نخاعی

فیزیوتراپی یک گزینه درمانی به طور گسترده توصیه شده و موثر برای تنگی کانال نخاعی، به ویژه در موارد خفیف تا متوسط است. می تواند به مدیریت درد، بهبود تحرک و افزایش عملکرد کلی و کیفیت زندگی بیماران کمک کند.

در اینجا نحوه کمک فیزیوتراپی به درمان تنگی کانال نخاعی آمده است:

ورزش درمانی: یک برنامه ورزشی شخصی شده توسط فیزیوتراپیست برای هدف قرار دادن نیازهای خاص طراحی شده است. این ممکن است شامل موارد زیر باشد:

حرکات ملایم: حرکات خاص برای کاهش فشار روی ریشه عصبی، کاهش درد.
تمرینات کششی و دامنه حرکتی: بهبود انعطاف پذیری و تحرک در ستون فقرات و مفاصل اطراف.
تمرینات تقویتی: برای حمایت و پایداری بهتر ستون فقرات، عضلات مرکزی و اطراف آن را تقویت کنید.

برنامه تمرینات ورزشی که فیزیوتراپیست برای بیمار مبتلا به این عارضه در نظر می گیرد نیز نقش مهمی در برداشتن فشار از روی اعصاب تحت فشار داشته و به تسکین علائم کمک زیادی می کند. تمرینات ورزشی همچنین سبب افزایش قدرت انعطاف پذیری ستون مهره ها و افزایش قدرت عضلات شکم و عضلات اطراف ستون مهره ها شده و از این طریق به تسکین علائم کمک می کند.

درمان دستی: تکنیک هایی مانند ماساژ و موبیلیزاسیون می توانند تحرک مفاصل و بافت نرم را بهبود بخشند و به طور بالقوه سفتی و درد را کاهش دهند. تکنیک های درمان دستی ستون فقرات از موثرترین راهکارهای فیزیوتراپی در درمان تنگی کانال نخاعی هستند که توسط دستان فیزیوتراپیست بر روی ستون فقرات بیمار اعمال می شوند. تکنیک های درمان دستی ستون فقرات کمک زیادی به تنظیم ستون مهره ها در وضعیت مناسب خود می کند.

آموزش وضعیت بدن: یادگیری مکانیک مناسب بدن برای فعالیت هایی مانند ایستادن، نشستن و راه رفتن می تواند به کاهش استرس بر ستون فقرات و اعصاب کمک کند.

روش‌ ها تسکین دهنده درد: تکنیک‌هایی مانند گرما، یخ و تحریک الکتریکی ممکن است برای مدیریت درد و التهاب استفاده شود.

فیزیوتراپی یک روش ایمن و موثر برای مدیریت تنگی کانال نخاعی است. می تواند به بیماران کمک کند تا از جراحی اجتناب کنند و کیفیت زندگی آنها را بهبود بخشد. 

لیزر تراپی با لیزر پرتوان نیز در کاهش احساس درد و تسریع فرایند بهبودی کمک کننده است که در کلینیک فیزیوتراپی سعادت آباد با مدیریت دکتر ایمان کمالی حکیم ارائه می شود.

فواید فیزیوتراپی 

فیزیوتراپی می تواند فواید متعددی برای درمان تنگی کانال نخاعی داشته باشد، از جمله:

کاهش درد و التهاب: فیزیوتراپی می تواند به کاهش درد و التهاب ناشی از تنگی کانال نخاعی کمک کند. این کار از طریق روش های مختلفی مانند تحریک الکتریکی، ماساژ درمانی، و درمان دستی انجام می شود.

افزایش قدرت و انعطاف پذیری: فیزیوتراپی می تواند به تقویت عضلات اطراف ستون فقرات و افزایش انعطاف پذیری آنها کمک کند. این امر می تواند به کاهش فشار بر روی کانال نخاعی و بهبود علائم تنگی کانال نخاعی کمک کند.

بهبود تعادل و هماهنگی: فیزیوتراپی می تواند به بهبود تعادل و هماهنگی فرد کمک کند. این امر می تواند به کاهش خطر افتادن و آسیب دیدگی کمک کند.

آموزش حرکات صحیح: فیزیوتراپی می تواند به فرد آموزش دهد که چگونه حرکات صحیح را انجام دهد تا از فشار بیش از حد بر روی کانال نخاعی جلوگیری شود.

جلوگیری از عود مجدد: فیزیوتراپی می تواند به فرد کمک کند تا از عود مجدد علائم تنگی کانال نخاعی جلوگیری کند. این کار از طریق آموزش تمرینات ورزشی و حرکات کششی مناسب انجام می شود.

کاهش نیاز به جراحی: در برخی موارد، فیزیوتراپی می تواند به فرد کمک کند تا از جراحی برای درمان تنگی کانال نخاعی جلوگیری کند.

بهبود کیفیت زندگی: فیزیوتراپی می تواند به بهبود کیفیت زندگی فرد مبتلا به تنگی کانال نخاعی کمک کند. این امر با کاهش درد و علائم دیگر، افزایش توانایی فرد برای انجام فعالیت های روزمره، و بهبود سلامت کلی فرد انجام می شود.

سایر راهکارهای درمانی

کاهش سطح فعالیت و افزایش زمان استراحت فشاری که بر اعصاب تحت فشار وارد می شود را به حداقل رسانده و به تسکین علائم کمک زیادی می کند.

استفاده از داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی مانند ناپروکسن و ایبوپروفن و تزریق داروهای کورتونی به خارجی ترین لایه پوشاننده نخاع و ریشه‌ های نخاعی برای کمک به تسکین درد توسط پزشک توصیه می شوند.

استفاده از کمربند های طبی برای محافظت و بهبود ضعف عضلات شکم نیز ممکن است توسط پزشک و فیزیوتراپیست توصیه شود.

اوزون تراپی نیز یکی از روش های درمانی نوین است که می تواند به تسکین علائم تنگی کانال نخاعی کمک کند.

در صورتی روش های غیر جراحی نتوانند کمکی به بهبود شرایط بیمار بکنند و مشکلات پیشرونده عصبی همچون بی اختیاری ادرار و مدفوع یا ضعف و فلج اندام ها برای بیمار ایجاد شده باشد عمل جراحی به عنوان آخرین گزینه درمان تنگی کانال نخاعی پیشنهاد می شوند.

 

کلمات مرتبط :

فیزیوتراپی در سعادت آباد – فیزیوتراپی ستون فقرات در غرب تهران – فیزیوتراپی دیسک کمر در سعادت آباد – متخصص درمان های دستی – فیزیوتراپیست کمالی حکیم – درمان دیسک کمر با فیزیوتراپی

درمان تنگی کانال نخاعی

دکمه های اشتراک گذاری

مقالات بیشتر که شاید بخواهید

 دکتر ایمان کمالی حکیم

  • عضو بنياد ملی نخبگان عضو سازمان استعدادهای درخشان دانشگاه علوم پزشکی ايران
  • دکتری تخصصی فیزیوتراپی
  • اولین دیپلمات ایرانی متد مکنزی