فیزیوتراپی سیاتیک

فیزیوتراپی سیاتیک یکی از روش های موثر و اصلی درمان آسیب های عصب سیاتیک است. درد عصب سیاتیک یکی از بزرگترین عصب ها در بدن است که وظیفه عصب دهی به عضلات پشت ران ، زانو ، ساق پا و پا را دارد. در صورتی که هر عاملی سبب وارد شدن فشار یا آسیب به عصب سیاتیک شود علائم سیاتیک ظاهر می شود. بیرون زدگی دیسک کمر یکی از مهم ترین عواملی است که با وارد کردن فشار به عصب سیاتیک سبب بروز درد و سایر علائمی که نشان دهنده بروز مشکلی در عصب سیاتیک است ، می شود که با فیزیوتراپی سیاتیک می توان به درمان این عارضه کمک کرد.

علائم بیماری بسته به اینکه که قسمت از عصب تحت فشار یا آسیب قرار گرفته متفاوت خواهد بود. درد ناشی از آسیب و فشردگی عصب سیاتیک اغلب در قسمت های انتهایی کمر ، باسن ، پشت ران و ساق پا احساس می شود. تشخیص صحیح عامل بوجود آورنده علائم سیاتیک نقش مهمی در انتخاب مناسب ترین روش درمان درد سیاتیک دارد که در بسیاری از مبتلایان با درمان های غیر جراحی از جمله فیزیوتراپی سیاتیک درمان می شوند و انجام جراحی تنها در مواردی که راهکارهای غیرجراحی از جمله فیزیوتراپی نتوانند کمکی به بهبود شرایط بیمار بکنند انجام می گیرد.

علل درد سیاتیک

علت اصلی درد سیاتیک معمولاً فتق دیسک کمر است. در این حالت، بخشی از دیسک بین مهره‌ای از جای خود خارج شده و به عصب سیاتیک فشار وارد می‌کند. سایر علل درد سیاتیک عبارتند از:

  • تنگی کانال نخاعی: باریک شدن کانال نخاعی که باعث فشار بر روی عصب سیاتیک می‌شود.
  • سندرم پیریفورمیس: اسپاسم عضله پیریفورمیس که به عصب سیاتیک فشار وارد می‌کند.
  • آرتروز مهره‌های کمر: ساییدگی و پارگی مفصل‌های کمر که می‌تواند به عصب سیاتیک آسیب برساند.
  • تومورها: تومورهای نخاعی یا ستون فقرات می‌توانند به عصب سیاتیک فشار وارد کنند.
  • عفونت‌ها: عفونت‌های ستون فقرات یا لگن می‌توانند باعث التهاب و تحریک عصب سیاتیک شوند.
  • جراحت‌ها: آسیب‌های مستقیم به کمر یا لگن می‌توانند به عصب سیاتیک آسیب برسانند.

برای تشخیص درد سیاتیک، پزشک معمولاً معاینه فیزیکی انجام می‌دهد و ممکن است آزمایش‌های تصویربرداری مانند MRI یا سی تی اسکن را تجویز کند.

علائم آسیب عصب سیاتیک

  • احساس درد در قسمت های انتهایی ستون فقرات که به پشت باسن ، ران، زانو و ساق پا نیز منتشر می شود.
  • تسکین درد با استراحت و تشدید آن با فعالیت
  • سوزش و بی حسی در ناحیه تحتانی کمر
  • بی حسی و گزگز کردن پاها
  • احساس ضعف و بی حسی در پاها

فیزیوتراپی سیاتیک

همانطور که گفته شد این بیماری در بسیاری از مبتلایان با راهکارهای غیرجراحی از جمله فیزیوتراپی قابل درمان است.

فیزیوتراپیست پس از معاینه بیمار و بررسی دقیق شرایط وی از موثرترین متدها و مدالیته های فیزیوتراپی برای کمک به بهبود شرایط بیمار ، کاهش مشکلات وی و همچنین جلوگیری از پیشرفت بیماری بهره می برد.

تکنیک های درمان دستی ، تمرینات ورزشی و لیزر پرتوان از موثرترین راهکارهای فیزیوتراپی سیاتیک هستند که توسط متخصص فیزیوتراپیست مورد استفاده قرار می گیرند.

تکنیک های درمان دستی با تنظیم ستون مهره ها در وضعیت مناسب نقش موثری در کاهش فشاری که به عصب سیاتیک وارد می شوند دارد.

تمرینات کششی و تقویتی نیز با هدف بهبود و حفظ دامنه حرکتی ، کاهش مشکلات حرکتی ایجاد شده برای بیمار و تسکین درد وی تجویز می شوند.

تمرینات تقویتی سبب تقویت ستون مهره ها و تمرینات کششی سبب افزایش انعطاف پذیری و شل شدن عضلات درگیر می شوند.

ماساژ ستون فقرات توسط فیزیوتراپیست نیز سبب افزایش جریان خون در این محل و تحریک ترشح هورمون های ضددرد می شود.

سایر راهکارهای درمان سیاتیک

پیاده روی و شنا نیز در کنار تمرینات فیزیوتراپی سیتکی به بهبود شرایط این مبتلایان کمک می کنند.

استفاده از کمپرس گرم و سرد نیز در کاهش درد بیمار موثر است.

ممکن است فیزیوتراپیست استفاده از بریس و کمربند طبی را توصیه کند که می تواند تاثیر حمایتی از مهره ها داشته و از فشاری که به عصب سیاتیک وارد می شود بکاهد.

دارودرمانی نیز برای کمک به تسکین درد و کاهش مشکلات بیمار موثر است.

چرا فیزیوتراپی برای سیاتیک مهم است؟

کاهش درد و التهاب: فیزیوتراپی با استفاده از روش‌هایی مانند گرما درمانی، سرما درمانی، اولتراسوند و تحریک الکتریکی، به کاهش درد و التهاب در ناحیه آسیب دیده کمک می‌کند.
افزایش دامنه حرکتی: تمرینات کششی و تقویتی که توسط فیزیوتراپیست تجویز می‌شوند، به افزایش انعطاف‌پذیری و دامنه حرکتی مفاصل و عضلات کمک کرده و از بروز مجدد درد پیشگیری می‌کنند.
تقویت عضلات: تمرینات تقویتی به تقویت عضلات اطراف ستون فقرات و لگن کمک می‌کنند و از این طریق به کاهش فشار روی عصب سیاتیک کمک می‌کنند.
بهبود وضعیت بدنی: فیزیوتراپیست با ارزیابی وضعیت بدنی شما، تمریناتی را برای اصلاح وضعیت بدنی نادرست و کاهش فشار روی ستون فقرات تجویز می‌کند.
آموزش مدیریت درد: فیزیوتراپیست به شما آموزش می‌دهد که چگونه درد خود را مدیریت کنید و از فعالیت‌هایی که باعث تشدید درد می‌شوند اجتناب کنید.

 

کلمات مرتبط :

فیزیوتراپی سیاتیک – فیزیوتراپی ستون فقرات – فیزیوتراپی کمر – درمان دستی ستون فقرات – فیزیوتراپی در سعادت آباد – فیزیوتراپی در غرب تهران

فیزیوتراپی سیاتیک

دکمه های اشتراک گذاری